
ExSC 6990 
 

ExSC Interpretation Relating to PINS Deliberation (2.5 of the ANSI ER) 
 
ANSI's Executive Standards Council (ExSC) was asked recently to consider the PINS language contained in 
clause 2.5 Notification of standards development and coordination, and to respond to several questions, the 
responses to which are presented below.  Please be reminded that each deliberation is different, based on the 
presenting facts and interactions leading to the deliberation.  
 

1. Is a PINS deliberation required if the commenter agrees that one is not specifically required or 
otherwise notes that his/her comments have been addressed by the developer? 

 
RESPONSE:  No 
 
2. Can a “deliberation” take place via correspondence? 
 
RESPONSE:  Yes 
 
3. Does a “deliberation of stakeholders” require more than communication between the commenter and 

the standards developer? 
 
RESPONSE:  No.  The deliberation may involve the developer and the commenter only; however, both 

should be open to engaging additional stakeholders, if appropriate. 
 
4. Can the deliberation take place after the 90 day period? 
 
RESPONSE:   Yes 

 


